foradori

Biodynamisk nyhet

I Trentino lager Elisabetta Foradori elegant vin på lokale druesorter, og etter biodynamiske prinsipper.

Provinsen Trentino ligger i regionen Trentino-Alto Adige i nord-Italia. Her grenser Italia mot Østerrike i et fjellendt og vakkert landskap. Vinproduksjons historie i Trentino går helt tilbake til rundt 2700 år f.Kr. Etter Romerrikets fall har regionen vært under forskjellige herredømmer og det var ikke før etter første verdenskrig at Trentino-Alto Adige ble dannet som enhet og gjort til en del av Italia. Trentino er den sørlige halvdelen av regionen, og her produseres friske hvitviner på blant annet Chardonnay, mens det er rødvinene på den lokale Teroldego som er mest spennende.

 

Teroldego er en gammel druesort som har sitt opphav i Trentino. Der har den blitt kultivert i flere århundrer, hvor den først ble nevnt i en salgskontrakt fra 1480. I år 2000 ble det registrert kun 690 hektar vinmarker beplantet med denne druesorten, og arealet minsker. At Teroldego fortsatt dyrkes, kan vi takke noen få, dedikerte vinmakere for. I spissen står Foradori, som driver etter biodynamiske prinsipper.

 

I 1901 ble vinhuset grunnlagt, og i 1929 ble vingården kjøpt av Foradori-familien. Etter endte ønologi-studier tok unge Elisabetta over i 1984, og produserte sin første årgang av Foradori. Da hun tok over hadde produksjonen av Teroldego i stor grad blitt industrialisert, og den dominante klonen av Teroldego som ble benyttet produserte kvantitet, og ikke kvalitet. Elisabetta tok på seg oppgaven med å forske på historien til druesorten, og de siste 25 år har hun jobbet utrettelig for å gjenopprette dens genetiske mangfold, slik at vinene kunne bli dypere, renere og mer komplekse. En hel rekke ting måtte bygges opp igjen; vindyrkingsmetodene måtte bringes tilbake til kvalitetsnivåer, jord måtte bli beriket med livet og plantene brakt til en likevekt. Takket være dette er hun nå sett på som dronningen av Teroldego, og hun produserer de absolutt beste vinene av denne druesorten.

 

Foradori Teroldego 2011

Trentino, Italia #1082301 bestilling, kr 220,-

Krydret duft med innslag av steinfrukt og blomster. Flott struktur på smak, fast og balansert med fersk frukt og mineraler. Krydder i utgangen. Lang, nydelig ettersmak. Drikk nå, til kalv.

 

Foradori Granato 2010

Trentino, Italia #933201 bestilling, kr 399,90,-

Toppvinen til Foradori. Krydret duft med mørke bær og steinfrukt. Stram syre og faste tanniner på smak, konsentrert fruktighet og en fast, tørr utgang. Lang ettersmak. Fantastisk god vin. Drikk nå til 2020, til kalv.

 

Leave A Comment