blandys_madeirafat

Unike Madeira

Madeira er Portugals undervurderte, udødelige hetvinsskatt

 

Min fasinasjon for Madeira ble nylig vekket for alvor da jeg smakte to eldgamle utgaver fra produsenten Barbeito. Disse to, en Malvazia fra 1834, og en fra 1875, er et par av de største vinopplevelsene jeg har hatt. Tenk at 180 år gammel vin i det hele tatt er drikkbar – og smaker fantastisk? Det er nettopp dette som er Madeiras uslåelige fortrinn.

 

Grunnen er, at vinen allerede er ”ødelagt” – et resultat av en fremstillingsmetode som har blitt utviklet gjennom flere hundre år. Tradisjonelt var madeira en syrlig og ustabil vin som ikke egnet seg for lagring. På 1600-tallet oppdaget man at tilsetting av sprit i vinen økte holdbarheten, og det var på den tid at madeira ble ettertraktet. Fra øya i Atlanterhavet, plukket mange skip opp noen fat med madeira, og tok de med seg på lange sjøreiser i tropiske farvann. Man skulle trodd at dette ødela vinen fullstendig, men til stor overraskelse smakte vinen bedre!

 

Siden den gang har Madeira blitt tilsatt sprit og varmebehandlet over lengre tid. Det er dette som gjør vinen holdbar, nærmest udødelig. Og du! En åpnet flaske med påsatt kork kan holde seg i flere år.

 

Blandy’s Madeira 10 Y.O. Bual

Madeira Wine Company, Madeira, Portugal #1824802 bestillingsutvalg, kr 235,- (50cl)

Kompleks duft med karamell, sopp, nøtter og noe balsamisk. Halvsøt og fyldig på smak med deilig sursøt frukt som går i retning av tørket frukt, innslag av sopp- og nøttesmaker. Intens og frisk, lang ettersmak. En utrolig deilig Madeira, vel verdt 235kr. Hver slurk er en nytelse som varer lenge. Passer for seg selv eller til nøttebaserte, friske desserter. (88)

 

Pereira d’Oliveiras Madeira Malvazia 1989

Pereira d’Oliveiras, Madeira, Portugal #829201 bestillingsutvalg, kr 598,- (75cl)

Intens og kompleks duft med aromaer av knekk, marmelade, hasselnøtter, valnøtter, sopp og så videre (!). Vinen angriper munnhulen på en intens måte. Stor fylde og sødme, balanserende syre og intense, komplekse smaker som går i retning av det samme som på duft. Balansert, nydelig Madeira med laaang ettersmak. Drikk nå og frem til gud vet når, for seg selv. (92)

 

ukens_vin_uke49_2014

 

 

Leave A Comment