ukens_vin_uke48_2014

Kraftig Amarone

Denne tiden på året smaker det godt med en Amarone!

 

Amarone – du har garantert hørt navnet. Nordmenn elsker denne vinstilen. Det er denne vinen vi ikke nøler med å bruke flere hundrelapper på. Så hva er det som er så spesielt med Amarone?

 

Vinen lages på en teknikk som heter appassimento – de sunneste og søteste druene fra innhøstingen legges til tørk frem til januar eller februar måned, og dette medfører at en betydelig del av druenes væskeinnhold fordamper. Når man deretter presser druene får man en mer konsentrert most enn man ville gjort med nyhøstede druer. Sødmen i den ferdige vinen avgjør om det blir en Amarone, som er tørr, eller en søt Recioto. Denne typen viner kalles passito og kan karakteriseres som intense og fyldige, med høy alkohol og søtlig fruktighet.

 

Marinella Camerani eier og driver Corte Sant ’Alda. Hun lager vin etter biodynamiske prinsipper, og hennes signatur er tørre og elegante viner med en klar og ren fruktkarakter. Hennes Amarone della Valpolicella 2010 er en av de beste jeg har smakt i kategorien! På den rimeligere siden er Signorellis Amarone et godt kjøp. Den når ikke opp til Corte Sant ’Aldas, men til 210 kr er dette et veldig godt Amarone-kjøp!

 

 

Amarone della Valpolicella 2010

Corte Sant ’Alda, Veneto, Italia #9853001 bestillingsutvalg, kr 519,90,-

Økologisk og biodynamisk. Sødmefull frukt på duft, kirsebær, mørke bær, mørk sjokolade og et hint av urter. Konsentrert og sødmefull fruktighet som går i retning av det samme som duften, søte krydder og bløt struktur. Stoffrik, men ikke overekstrahert. Virkelig en deilig vin med flott struktur – det er mye, men ikke for mye. Lang ettersmak. Drikk nå til 2025, til confitert eller langtisstekt kjøtt av okse. (89)

 

Amarone della Valpolicella 2011

Signorelli, Veneto, Italia #803501 basis kategori 6, kr 209,90,-

Middels dyp høyrød. Dufter tørkede kirsebær, tørkede blomster, tobakk og sjokolade. Sødmefull og saftig frukt med modne tanniner. Ikke for tung, som ofte er tilfellet med Amarone. Avrundet og bløt struktur med sødmefull avslutning. Drikk nå til 2016, til oksegryter og grillet kjøtt. (85)

 

Leave A Comment