ukens_vin_uke46_2014

Franske, høstlige nyheter

To økologiske, saftige rødviner til senhøstens kjøttgryter

 

Sør i Frankrike, mot grensen til Spania, finner du Languedoc-Roussillon. Dette er et av Frankrikes minst kjente vindistrikter som lenge har lidd av et rykte for masseproduksjon av kjedelige viner. Likevel er de klimatiske forholdene her perfekte for druedyrking, og det er først de senere årene at potensialet har blitt benyttet til sitt fulle.

 

For eksempel av dette vinhuset – Alliance Minervois, det største kooperativet i Languedoc-Roussillon, med hele 3000 hektar og 600 dyrkere. Med dette bak ørene skulle en tro at vinen herfra var kommersiell og kjedelig. Det er kanskje ikke vinen med historien om den lille, familiedrevne vingården, men kvaliteten skal det ikke stå på. Naturallis er en økologisk vin, som er gjæret og lagret på ståltank for å bevare jordsmonnets unike uttrykk.

 

Chateâu de Coulaine er en eldgammel famileeid vingård i Chinon som har vært i drift helt siden år 1300. Siden 1988 har Etienne de Bonnaventure hatt ansvar for vinmarker og vinifikasjon, og har utvidet produksjonen til vingårdens nåværende 12 hektar med vinmarker. Alle vinmarkene er plantet med Cabernet Franc, de er økologisk driftet, druene håndplukkes og vinifikasjonen gjøres så naturlig som mulig.

 

 

Naturallis 2012

Alliance Minervois, Languedoc-Roussillon, Frankrike #1833301 basis kategori 2, kr 155,90,-

Økologisk. Laget på Syrah og Grenache. Aromaer av mørke bær, mineraler, krydderurter og et hint av lakris. Lett sødmefull og konsentrert frukt på smak med jordlige toner og et hint av lakris. Balansert og fin struktur med lette tanniner. Tørr, fast og syrefrisk avslutning. Drikk nå, til kjøttgryter og grillet kjøtt. (85)

 

Chinon 2013

Chateâu de Coulaine, Loire, Frankrike #1865301 bestillingsutvalg, kr 190,-

Økologisk. Aromaer av røde og mørke bær, innslag av urter, landlige og jordlige aromaer. Saftig og kjølig, mørk bærfrukt på smak, innslag av urter. Fast og syrefrisk. Tørr avslutning, middels lengde og ettersmak av mørke og røde bær, urter og noe landlig. Drikk nå, til lyst kjøtt og coq au vin. (87)

 

 

Leave A Comment