ukens_vin_uke42_2014

Portugisiske toppviner

Det er verdt å stifte bekjentskap med denne produsenten fra Beiras!

 

Portugal er mest kjent for hetvinene portvin og madeira. Det var disse vinene som gjorde Portugal som vinland kjent, og det er først i nyere tid at bordvinen har fått mer fokus. De portugisiske vinprodusentene blir stadig flinkere, og flere får øynene opp for dette yrende vinlandet. Det burde du også.

 

Mange av de kjente vinene kommer fra Dourodalen, men det er ikke bare her du finner godbitene. Lenger sør, omtrent midt i landet, ligger Beiras. Her holder Adega Luis Pato til, en vinprodusent som startet allerede på 1700-tallet. Luis tok over i 1980, og ble på flere måter en pioner og rebell i området. Han var først ute med produksjonsmessige teknikker som i dag er standard for Berias. Luis var også den første her til å lage vin på gamle vinstokker og innførte begrepet Vinhas Velhas, som betyr, nettopp, gamle vinstokker.

 

Luis Pato er i dag sett på som ikke bare en av Portugals beste vinprodusenter, men også en av de beste i verden. Disse vinene er nydelige til enhver tid, og spesielt nå på høsten som kulda setter inn. Det er bare å bestille!

 

 

Baga Natural 2012

Adega Luis Pato, Berias, Portugal #1252701 bestillingsutvalg, kr 159,90,-

Naturlig vin som er spontangjæret og uten tilsetninger. Laget på 100% Baga. Dufter mørke bær, urter og lakris. Saftig, sødmefull og konsentrert mørk bærfrukt på smak. Ren og pen med god, fyldig munnfølelse og faste tanniner. Saftig og lekker med god lengde og ettersmak av modne, mørke bær og urter. En skikkelig rødvin som kan drikkes til det meste av grillet kjøtt. (87)

 

Vinhas Velhas 2009

Adega Luis Pato, Berias, Portugal #4678601 bestillingsutvalg, kr 199,-

Laget på 100% Baga fra 45 år gamle vinstokker. Dufter bjørnebær, andre mørke bær, kaffe og sjokolade. Kraftig og smaksrik, men allikevel elegant. Mørk, konsentrert og saftig bærfrukt på smak med innslag av kaffe og sjokoladetoner. Strukturert og fast med lett tørre tanniner og lang ettersmak av bjørnebær og krydder. Fem år gammel og fortsatt ungdommelig – kan ligge minst ti til, kanskje femten. Passer til grillet kjøtt av lam og okse. (90)

 

Vinha Pan 2009

Adega Luis Pato, Beiras, Portugal #4786601 bestillingsutvalg, kr 309,-

Dufter røde og mørke bær, kirsebær, kaffe og høstløv, lett floral. Pent utviklet, nydelig struktur i munnen med bløte, modne tanniner og god syre. Frukten går i retning av kirsebær og er saftig, lang og delikat. Tørr og fast avslutning med lang ettersmak av kirsebær og trekrydder. Aldeles nydelig vin. Tåler ti-femten år til. Passer til lam. (93)

 

 

Leave A Comment