ukens_vin_uke41_2014

Høstens viltviner

Viltsesongen er i gang. Nå skal du finne frem en deilig Syrah fra Nord-Rhône.

 

Det er en grunn til at vin fra den vakre Rhônedalen har blitt en klassisk ledsager til viltkjøtt. Så hva skal til for å matche vin til vilt, og hvorfor passer disse så godt?

 

Kjøtt av storvilt, som hjort, reinsdyr og elg er relativt magert. Samtidig er det smaksrikt, og med den særegne viltsmaken kreves stor fruktkonsentrasjon og vinaromaer som harmonerer godt til retten. Med dette mener jeg aromaer som har et litt ”vilt” preg over seg, for eksempel skogsbær og einer. Vinen bør også ha god friskhet, middels mengde tanniner og mye smak. Er tanninene for markante vil vinen ta helt over og den delikate viltsmaken forsvinner. Syrah fra Nord-Rhône har de ”ville” (og sære) smakene som harmonerer, frisk syre og silkemyke tanniner. Det skal også sies at tilbehøret veier tungt ved valg av vin.

 

Disse anbefalingene er basert på en test med ytrefilet av dåhjort og klassisk tilbehør – fløtebasert saus, sopp og rotgrønnsaker. Litt rørte tyttebær må også til. Begge vinene er magiske til viltkjøttet. Maten og vinen løfter hverandre til nye nivåer, akkurat slik det skal være. Prøver du kombinasjonen vil du garantert ikke bli skuffet!

 

hjort

 

 

Les Meysonniers Crozes-Hermitage 2012

M. Chapoutier, Nord-Rhône, Frankrike #8061101 bestillingsutvalg, kr 184,90,-

Dufter bjørnebær, skogsbær, einebær, pepper og noe som kan minne om blod. Kjøttfull, kjølig og konsentrert skogsbærfrukt på smak, lette peppertoner og bløt struktur med flott syrestruktur og snille, lett tørre tanniner. Ung og frisk med lang ettersmak av skogsbær og et hint av pepper. Drikk nå til 2015, til storvilt med fløtebasert saus. (88)

 

Colombier Crozes-Hermitage 2012

Domaine du Colombier, Nord-Rhône, Frankrike #5045301 basis kategori 3, kr 199,90,-

Dufter mørke bær, blod, einebær og noe velhengt kjøtt. Aromabildet kan kanskje virke avskrekkende her, men det er bedre enn det høres ut. Kjølig og smaksrik frukt som går i retning av skogsbær med frisk syre og lett tørre tanniner i avslutningen. Silkemyk. Alltid en av de beste fra Nord-Rhône i basis. Drikk nå til 2018, til storvilt med fløtebasert saus. (90)

 

 

Leave A Comment