oniric_camillo_ciliegiolo

Elskverdige BU-nyheter

Har du smakt disse druesortene før?

 

Det finnes tusenvis av druesorter der ute, og verken du eller jeg får neppe smakt noe mer enn en brøkdel av de. Derfor er det alltid gøy når nye kuriositeter dukker opp på Vinmonopolet. Disse to finner du i bestillingsutvalget, og er vel verdt å oppsøke!

 

Ciliegiolo blir som oftest benyttet som blandingsdrue i Toscana, særlig Chianti Classico. Navnet kommer av et italiensk ord for kirsebær, som vinene gjenspeiler i farge og aroma. For meg stemmer dette godt – og det slår meg også at denne vinen er meget saftig og forfriskende, samtidig som den har godt med struktur til å drikkes til mat. Og bare se på den etiketten!

 

En annen spennende septembernyhet er laget på en grønn druesort, som tradisjonelt benyttes til Cavaproduksjon. Xarel-lo heter den, shah-rel-lo uttales den, og i Cava-blenden bidrar druesorten med friskhet og struktur. På egenhånd klarer den seg også godt, denne vinen er frisk og fruktig med en lett mineralskhet.

 

 

Oniric Xarel-lo 2013

Entre Vinyes, Penedès, Spania #1697301 bestillingsutvalg, kr 139,90,-

Økologisk og spontanfermentert. Laget på 60-80 år gamle vinstokker, fermentert i ståltank og ligget på bunnfall i fire mnd. Floral duft med modne pærer og fersken, innslag av sitron. Moden og konsentrert frukt på smak – fersken og sitrus. Frisk og lett struktur med god syre og tørr, lett mineralsk avslutning. Middels lengde med lett krydret og nøttete ettersmak.(85)

 

Antonio Camillo Ciliegiolo Maremma 2013

Poggia Argentiera, Toscana, Italia #1728701 bestillingsutvalg, kr 159,90,-

Laget på den toscanske druesorten Ciliegiolo som betyr kirsebær. Lys rødlilla. Dufter kirsebær, pepper og tre. Stram og strukturert med modne, tørre tanniner og god syre. Frukten er slank, saftig og kjølig og går i retning av kirsebær og moreller. Fersk. Tørr utgang og middels lengde med ettersmak av kirsebær. Drikk nå til 2018, til lam. (86)

 

 

Leave A Comment