sopprisotto2

Vin til sopp

Prøv en fristende hvit burgunder til høstens sopp!

 

Høsten er sopptid, og nå er det mange gode kreasjoner du kan lage med denne fantastiske råvaren. Ta en tur i skogen eller butikken, rask med deg litt forskjellig og prøv deg for eksempel på en sopprisotto eller skogsoppsuppe.

 

Når man skal kombinere sopp og vin er det viktig å velge en vin som har massevis av fruktighet. Sopp inneholder nemlig en del umami og dette er med på å frarøve frukt fra vinen. Du skal også se etter en aromaprofil som matcher soppens smak – mange viner har faktisk et visst soppreg på duft. Aromaer som smør og nøtter er heller ikke å forakte. Derfor skal du heller ikke være beskjeden med smøret i soppretten din! Dette er med på å gjøre retten mer vinvennlig, og spesielt god til viner med et visst smørpreg. Eksempel på dette er hvite burgundere, eller andre Chardonnay-baserte viner som har vært lagret på eikefat. Av rødvin ville jeg valgt en Pinot Noir, for eksempel denne saftige sjarmøren fra Languedoc-Roussillon.

 

Jeg hadde nylig en liten mat- og vinsmaking hvor sopprisotto med tørket og fersk steinsopp, portobello og sjampinjong var testobjektet. Disse to vinene kom best ut, og jeg kan love deg at begge er fortreffelige til kraftige soppretter!

 

sopp

 

Louis Jadot Saint-Aubin 2011

Maison Louis Jadot, Bourgogne, Frankrike #3283301 bestillingsutvalg, kr 274,90,-

Delikat duft med aromaer av modne epler, vanilje, smør og et hint av nøtter og mineraler. Syrefrisk og fyldig på smak med moden frukt som går i retning av epler. Lette kryddertoner fra fat og et hint av mineraler. God lengde med ettersmak av modne gule frukter og fat. Drikk nå – perfekt match til sopprisotto og meget delikat i seg selv! (88)

 

Domaine de Brau Pinot Noir 2012

Domaine de Brau, Languedoc-Roussillon, Frankrike #9942801 bestillingsutvalg, kr 164,90,-

Kjølig, ren fruktduft med aromaer av kirsebær, moreller og blomster. Frisk på smak med kjølig frukt og et hint av lakris og noe jordlige aromaer. Fin struktur med medium fylde, lett tørre tanniner og god syre. Frisk, tørr avslutning og middels lengde med ettersmak av moreller og landlige kryddertoner. Drikk nå, til kremet sopp, sopprisotto eller lyst kjøtt. (85)

 

ukens_vin_uke38_2014

Leave A Comment