ukens_vin_uke37_2014

Krispe hvite til sjømaten!

En ny østerriksk hvitvin og en rimelig klassiker i ny årgang!

 

Etter flere år som grafisk designer i Wien var Jutta lei av å sitte foran dataskjermen dagen lang. Hun reiste jevnlig hjem til familien i Burgenland, hvor utendørsarbeid i hage og skog ventet. Så kom idéen om å drifte en liten vinmark, og i et par år pendlet hun hjem til Burgenland for å ta seg av vinstokkene. Ved siden av jobb i Wien fant Jutta ut at dette ble for krevende i lengden. Derfor tok hun steget videre og satset for fullt, men denne gangen i Wien. Her leier Jutta fire hektar vinmark, hvor hun har parseller i blant annet vinmarken Rosengartel, den høyest ansette vinmarken i Wien, og Sommeregg, en vinmark fra 1955 beplantet med 20 forskjellige, sjeldne og nesten utryddede druesorter. Vinmarkene driftes økologisk og biodynamisk.

 

Lenger vest i Europa, nærmere bestemt Gascogne i Sør-Frankrike finner man Domaine du Tariquet. Området er kjent for produksjon av Armagnac, og sjokket blant naboene var derfor stort da familien Artaud startet med vinproduksjon. Den fransk-spanske familien har laget friske, rene og rimelige hvite viner i over 100 år. Gros-Manseng Chardonnay har nå kommet i ny årgang og er enda bedre enn før!

 

 

 

Ein Liter Wien 2013

Weinbau Jutta Ambrositsch, Wien, Østerrike #1699101, bestillingsutvalg, kr 215,- (100cl)

Laget på Grüner Veltliner, Riesling, Neuburger og Weissburgunder. Frisk duft med fersken, pærer, lett røkaktige mineraler og et innslag av hvite blomster. Frisk og mineralsk på smak med konsentrert og fyldig frukt som går i retning av fersken og sitrus. Livlig syrestruktur og mineralsk, tørr utgang. God lengde med ettersmak av modne frukter og mineraler. Drikk nå, til skalldyr og hvit fisk. (86)

 

Domaine du Tariquet Gros-Manseng Chardonnay 2013

Dom. Du Tariquet, Côtes de Gascogne, Frankrike #9335301 basis kategori 6, kr 124,90,-

Floral og frisk duft med innslag av grønne epler og sitron. Krisp og frisk på smak med kjølig fruktighet – masse epler og fersk sitron. Tørr, frisk og lett mineralsk avslutning med middels- lengde. Supergod billig hvit som lett kan måle seg med en Petit Chablis eller enklere Chabliser. Drikk nå, til skalldyr og hvit fisk. (85)

 

 

Leave A Comment