ukens_vin_uke36_2014

Nyheter fra Piemonte

Nye viner fra Piemonte – en spennende naturvin og en nydelig Barbera!

 

Piemonte er den kvalitativt viktigste regionen i Italia – herfra kommer de berømte vinene Barolo og Barbaresco som lages på den syre- og tanninrike druesorten Nebbiolo. De siste årene har nordmenn dog fått smaken på andre viner fra regionen. Barbera fra Alba og Asti har blitt meget populært på grunn av sin uttalte fruktighet og lettdrikkelige stil. Druesorten er Piemontes mest plantede, og det er ingen tvil om at den har gått fra å være en hverdagslig vin til å bli en av de mest yndede fra Italia. Suri Barbera d’Asti er et flott eksemplar – den kommer fra familievingården Andrea Faccio, som har spesialisert seg på denne elskverdige druesorten.

 

Høsttåken i Piemonte. Foto: Andrea Faccio

Høsttåken i Piemonte

 

Dolcetto er Piemontes tredje store blå druesort. Dens navn betyr ”lille søte” og kommer av druesortens naturlig lave syrenivå. På tross av dette er Dolcetto som oftest knusktørr og stram, men til gjengjeld har den intens kirsebæraktig fruktighet. Dolcetto har, i likhet med Barbera, stort sett blitt drukket til hverdags i hjemlandet. Den trenden er nå iferd med å snu, og flere vinmakere fokuserer i større grad på denne druesorten samtidig som de ser en voksende interesse på eksportmarkedet. Principianos Dolcetto Dosset er en forfriskende og smaksrik vin som er helt naturlig, rimelig og supergod!

 

Ferdinando Principiano

Ferdinando Principiano

 

Suri Barbera d’Asti 2011

Andrea Faccio, Piemonte, Italia #1543101 basis kategori 6, kr 129,-

Dufter modne kirsebær og plommer med et hint av tre og lakris. Moden, konsentrert og flott frukt som går i det samme som duftbildet. Flott syrestruktur og lett tørre tanniner. Nydelig Barbera med masse frukt og friskhet. Tørr og fruktig avslutning med middels lengde. Drikk nå, til lette kjøttretter, pasta eller pizza. (86)

 

Principiano Dosset 2013

Ferdinando Principiano, Piemonte, Italia #1757901 bestillingsutvalg, kr 134,90,-

Dufter mørke bær, kirsebær, krydderurter og noe animalsk. Slank og frisk på smak med lett frukt, god syre og lett tørre tanniner. Enkel og god, men spennende hverdagsvin til avveksling. Helt naturlig, til en rimelig penge. Drikk nå, til lettere kjøttretter eller pizza. (84)

 

 

Leave A Comment