bierzo

Fruktig Bierzo

Bierzo er et av Spanias mest innflytelsesrike og populære områder for vinproduksjon.

 

Nordvest i Spania, et lite stykke innover i landet finner du Bierzo, et vinproduserende område i Castilla y León. Som med store deler av Europa var det romerne som også her satt i gang vinproduksjonen. De hadde en magisk evne til å finne frem til jordstykkene som egnet seg til å bære frem den beste frukten – i dag er de samme vinmarkene sett på som de fremste, og det har oppstått en uoffisiell vinmarksklassifikasjon blant Bierzos vinmakere.

 

pittacum_jordsmonn

 

Bierzo har de siste årene blitt stadig mer populær på grunn av en vinstil som står i sterk kontrast til resten av Spania. Med relativt kjølig klima og en druesort som kan minne litt om Cabernet Franc, er vinene mest av alt konsentrerte fruktbomber, i motsetning til den generelle spanske lett oksiderte og tungt eikede stilen.

 

Pittacum er det romerske navnet for en amfora. Under møtet med vinmaker Alfredo får man sterkt inntrykk av at Bodegaen er preget av, og holder gamle, lokale tradisjoner tett til hjertet. De lager noen av Bierzos fremste viner fra gamle vinstokker med en alder mellom 50 og 80 år. Pizarras de Otero kommer fra en gammel vingård fra 1700-tallet, som mange år lå i dvale før den ble kjøpt opp og gjenopplivet av Galicia-produsent Martin Codax. Denne vinen er nok et godt eksempel på hva Bierzo har å by på – fruktige, smaksrike og ikke minst knallgode viner som gir mye for pengene.

 

pittacum_alfredo

Alfredo, vinmaker ved Bodegas Pittacum

 

 

Pittacum 2009

Bodegas Pittacum, Bierzo, Castilla y León, Spania #4772701, bestillingsutvalg, kr 157,-

Vanilje, tre, mørke bær, plommer og et hint av krydderurter på duft. Stram struktur med tørre tanniner og markant syre. Konsentrert, lett sødmefull, men fortsatt fersk frukt. Lang, fruktig ettersmak. Tørr avslutning. Kompleks, rik og åpen, flott årgang. Drikk nå til 2020, til rødt kjøtt. (89)

 

Pizarras de Otero Bierzo Mencia 2012

Bodegas Martin Codax, Bierzo, Castilla y León, Spania #1106201 bestillingsutvalg, kr 134,90,-

Mørk, middels intens rødlilla med tett kjerne. Mørke bær, lakris, timian og andre krydderurter på duft. Mørk og konsentrert bærfruk på smak med lett tørre tanniner og fin syre. Tørr og fruktig utgang. Drikk nå, til kalv. (86)

 

ukens_vin_uke34_2014

 

 

Leave A Comment