friuli

Friske Hvite Italienere

Friuli er i dag kjent som Italias mest varierte region, hvor mange av landets beste hvitviner produseres.

 

Friuli-Venezia Giulia er regionens fulle navn. Området ligger lengst nordøst i Italia og grenser til Østerrike i nord og Slovenia i Øst. Regionen har derfor alltid vært preget av disse kulturene, som har satt sine spor både med tanke på vinstil og valg av druesorter.

 

Friuli er og har lenge vært rik på druesorter – det er anslått at før Phylloxeraen herjet fantes det så mange som 217 lokale og 139 importerte druesorter i denne lille regionen. I dag finnes det 47 autoriserte druesorter, som fortsatt er et relativt høyt antall i forhold til dagens norm. Blant disse inkluderes lokale Friulano, Verduzzo, Ribolla og den lille, søte Picolit som gjorde regionen kjent og kjær blant europeiske hoff på 1700-tallet.

 

Tysk vinmakingsfilosofi og innovasjoner innen temperaturkontroll var med på å forme Friuli til en kvalitetsproduserende vinregion på 1960-tallet. Fra den tid har Friuli blitt ansett som en av Italias fremste på rene og friske endrueviner i et land der hvitvinsproduksjonen har haltet litt etter de andre europeiske landene. I dag har mange unge og ambisiøse produsenter dog skjønt at det ikke lenger holder med rene og friske viner. De satser i større grad på terroir, kompleksitet og dybde i vinene.

 

 

 

Vie di Romans Flors de Uis 2010

Vie di Romans, Friuli, Italia #1670701 bestillingsutvalg, kr 289,90,-

Laget på Malvasia, Tocai Friulano og Riesling. Honning, fersken, gule frukter og sitrus på duft. Konsentrert, lett sødmefull og rik frukt. Fantastisk balansert med god syrestruktur. Kremete og fyldig tekstur med stram utgang. Lang ettersmak av moden frukt. Flott, kjempegod vin, blant Italias bedre. Drikk nå, til hvit fisk. (89)

 

Vie di Romans Chardonnay 2010

Vie di Romans, Friuli, Italia #1670601, bestillingsutvalg, kr 299,90,-

Sødmefull frukt på duft med gule frukter, honning, fersken og vanilje. Kremete, rik og fyldig denne også, bløt, med lett sødmefull og konsentrert frukt. Tydelig, men balansert eik. Spicy ettersmak, lang. Drikk nå, til hvit fisk eller lyst kjøtt. (88)

 

 

Leave A Comment