ukens_vin_uke30_2014

Jordbærviner

Disse to vinene går ypperlig til sommerlige desserter med jordbær!

 

På jakten etter den perfekte jordbærvinen leter man gjerne blant vinene fra Asti i Piemonte. Her lages en frisk og lett dessertvin på druesorten Muscat. Dette er en av historiens eldst kjente og mest utbredte druesorter, som har mutert seg til en stor familie, hvor de forskjellige sortene kan variere i kvalitet og stil, og fra grønn til mørk blå i farge. Her i Asti er det den antatt eldste innen Muscat-familien, Muscat á petits grains, som benyttes til å produsere herlige, halvsøte, friske og lett perlende dessertviner.

 

Denne vinstilen har blitt kopiert over store deler av verden, og det finnes nå mange gode alternativer der ute. For eksempel denne rosa utgaven fra Innocent Bystander i Australia. Den er laget på druesortene Gordo og Black Muscat (mutasjoner av Muscat), som vokser i de solfylte vinmarkene rundt Swan Hill i Murray River. Vinmarkenes posisjon tillater en god balanse mellom syre- og sukkerinnholdet i druene, som gjør de ypperlig egnet til en frisk og halvsøt vinstil.

 

Tilbake i Piemonte finner vi en annen versjon av halvsøt og lett perlende dessertvin, under appellasjonen Brachetto d’Aqcui. Denne lages på den lokale blå druesorten Brachetto. Begge vinene er fortreffelige til norske jordbær og fruktbaserte desserter.

 

 

Innocent Bystander Moscato 2014

Innocent Bystander Winery, Victoria, Australia #117901 bestillingsutvalg, kr 119,90,-

Lys rosa på farge. Aromaer av hyllebærblomst, appelsinskall, sitron og rips. Halvsøt og lett perlende med frisk og balanserende syre. Fruktsødmen er konsentrert, og går i retning av ferske røde bær og sitrus. Flott Moscato fra nye verden, meget saftig, delikat og god. Drikk nå, til jordbær, bringebær og fruktdesserter. (86)

 

Malvirà Birbét 2013

Azienda Agricola Malvirà, Piemonte, Italia #4820901 bestillingsutvalg, kr 139,90,-

Lys høyrød. Dufter friske røde markjordbær, bringebær, roser og lakris. Halvsøt og lett perlende på smak med frisk og kjølig rødbærsfrukt, innslag av røde druer og lakristoner. Frisk avslutning med god lengde. Herlig, frisk og lett dessertvin som kan nytes til fruktterter og sjokolade. Drikk nå. (86)

 

 

Leave A Comment