ukens_vin_uke21_2014

Forfriskende Frappato

Fra Sicilia kommer den lille, elegante druesorten Frappato som gir slanke og forfriskende rødviner. 

 

I Vittoria på Sicilia produseres en fantastisk vin under navnet Cerasuolo di Vittoria. Dette er den mest kjente appellasjonen på Sicilia ved siden av Etna, men det produseres også mindre kjente og spennende rariteter her. Druesorten som benyttes er Nero d’Avola, og Frappato brukes som blandingsdrue for å tilføre friskhet, fruktighet og eleganse. Men, Frappato står også godt på egne ben.

 

Druesorten ble først nevnt i 1760 i Vittoria på Sicilia, hvor det sies at den kommer fra. Navnet kommer fra det italienske «fruttato», altså fruktig, noe som beskriver druesorten godt. Frappato er aromatisk og har lite tanniner, og kan ofte minne litt om Beaujolais/Gamay, mens andre får assosiasjoner til Merlot. Vinene er lette, friske og elegante med masse fruktighet.

 

På Sicilia blir Frappato hovedsaklig brukt som blandingsdrue med Nero d’Avola og andre sorter, men i de senere år har mange vinmakere viet denne druesorten større oppmerksomhet og forsøker seg på endrueviner av denne sorten. Arianna Occhipinti, naturvinmaker på Sicilia, lager et godt eksempel av Frappato som lenge var den eneste nevneverdige vinen i polets sortiment. Nå utvides butikkutvalget med to nye vellagede og gode Sicilianske spesialiteter.

 

Judeka Vittoria Frappato 2013

Judeka, Sicilia, Italia #1412501 basis kategori 5, kr 149,-

Røde, friske bær, kirsebær og litt krydderurter på duft. Slank, saftig og leskende. Nydelig struktur med forfriskende syre og faste, men snille tanniner. Lang, fruktig og lett krydret ettersmak. Slank, kjølig frukt, supergod vin fra Sicilia! Drikk nå, til lyst grillet kjøtt og risotto. (87)

 

Centonze Frappato Vittoria 2012

Centonze, Sicilia, Italia #1447101, basis kategori 2, kr 149,90,-

Plommer, kirsebær, anis og noe lett grønnlig på duft. Slank, frisk og lett grønn på smak med slank frukt og stram syre. Lette tanniner. Fast og tørr utgang. Flott frappato dette også. Lett mineralsk utgang og lang, tiltalende krydret ettersmak. Drikk nå, til lyst grillet kjøtt og risotto. (87)

 

 

Comments
One Response to “Forfriskende Frappato”
  1. Morten sier:

    Arianna Occhipintis Frappato er superb, men synes Cos’ Frappato (http://www.vinmonopolet.no/vareutvalg/rodvin/italia/cos-frappatio-di-vittoria-2013/sku-5178901) også er nevneverdig :)

Leave A Comment