ukens_vin_uke17_2014

Vellykket Pinot Gris

Disse friske vinene fra Alsace passer bra nå som våren er her og er et sikkert valg til de fleste fiskeretter!

 

Pinot Gris er opprinnelig fra Bourgogne i Frankrike, men er nå å finne over hele verden. Druesorten oppstod som en mutasjon av Pinot Noir på uvisst tidspunkt, men ble første gang nevnt i 1711, da Johann Seger Ruland oppdaget at den vokste vilt i en hage i Baden-Württemberg. Her fikk den navnet Ruländer, og et år senere ble den første gang nevnt i nabolandet hvor den har og har hatt mange synonymer. Blant de var Tokay, som nå er forbudt å bruke på vinetikettene grunnet forveksling til Ungarns edelsøte vin, Tokaji.

 

Druesorten har naturlig lav syre og høyt sukkerinnhold. Det er derfor viktig at den får en langsom modning slik at syren ikke blir for lav, alkoholen for høy, og den resulterende vinen blir slapp. Det optimale er da et kjølig klima, og Alsace, som har nettopp dette, er kjent for noen av verdens beste viner på Pinot Gris. Her er druesorten den tredje mest plantede etter Riesling og Gewürztraminer.

 

Når druene får modne fullt og avkastningen er lav kan vinene bli meget balanserte, friske og leskende. En god Pinot Gris kan brukes til det meste og er et godt valg til både aperitif og fiskeretter. Disse to vinene er en god introduksjon til Pinot Gris fra Alsace i to forskjellige stiler.

 

 

Kreydenweiss Lerchenberg Pinot Gris 2012

Dom. Kreydenweiss, Alsace, Frankrike #561201 bestillingsutvalg, kr 174,90,-

Pærer, fersken og litt søtt krydder på duft – vanilje og et hint av røyk. Fyldig og smaksrik hvitvin med moden frukt og fine kryddertoner i en lett utviklet stil. Rund og bløt struktur med god friskhet og lang, lett mineralsk ettersmak. Drikk nå, til skalldyr og fet fisk. (88)

 

Dopff & Irion Les Maquisards Pinot Gris 2009

Dopff & Irion, Alsace, Frankrike #1157501 bestillingsutvalg, kr 184,-

Honning, aprikoser, voks og modne gule frukter på duft. Moden og lett sødmefull frukt også på smak med god fylde og lette kryddertoner. Bitter avslutning med lang og fruktig ettersmak. Drikk nå, til skalldyr og fet fisk. (86)

 

Leave A Comment