ukens_vin_uke16_2014

Libanesisk Toppvin

I Bekaa-dalen i Libanon er det blitt dyrket vindruer i flere tusen år. Chateau Musar lager suveren vin fra dette krigsherjede området.

 

Libanon er et av de eldste vinproduserende landene i verden. Man mener at de første menneskene som laget vin kan spores tilbake til Kaukasus, omtrent 4000 år før Kristus. Herfra tok fønikerne med seg vinstokker og kunsten å lage vin nedover til Libanon. Libanesisk vin fikk da en viktig rolle før grekerne og romerne spredte vinproduksjonen videre, og det begynte å dukke opp finere viner vestover i Europa. På slutten av 1800-tallet tok produksjonen i Libanon seg opp igjen, og i 1930 ble verdenskjente Chateau Musar grunnlagt.

 

Den libanesiske vinproduksjonen foregår nesten utelukkende i Bekaa-dalen, der vinstokkene er plantet i rundt 1000 meters høyde. Vinmakerene er inspirert av fransk vinstil og har adoptert mange av de druesortene som benyttes i, og stammer fra, Frankrike – som Cabernet Sauvignon, Merlot og Cincault. Det dyrkes også lokale druesorter, som det har blitt mer fokus på de siste årene.

 

Chateau Musar ble hyllet verden over da vinene deres ble oppdaget av en britisk vinjournalist mot slutten av 70-tallet. Samtidig ble det sett på som et under at man klarte å lage vin i den krigsherjede Bekaa-dalen. Dog enkelte år under borgerkrigen var det ikke mulig å lage vin, da vinmakerne ble nektet adgang til vinmarkene sine.

 

Musars økologiske vinmarker i Bekaa-dalen har gunstige klima- og jordsmonnsforhold til dyrking av vindruer. Området har vært lite utsatt for plantesykdommer, og vinmarkene har derfor heller aldri sett plantevernmidler. Sammen med godt kjellerarbeid blir dette fantastiske viner, som har lagringspotensiale på linje med Bordeaux i gode årganger. Slottets toppvin lagres i syv år før den slippes for salg og da er den fortsatt ung og klar for et langt kjellerliv. Musar Jeune  er en av de rimeligere vinene deres, som er nok en fullverdig vin.

 

Chateau Musar 2005

Chateau Musar, Bekaa-dalen, Libanon #1005301 basisutvalg kategori 5, kr 289,90,-

Laget på Cabernet Sauvignon, Cinsault og Carignan. Kompleks og tiltalende duft av solmodne solbær, tørkede frukter, tre og tobakk. Søtladen, konsentrert frukt på smak med balansert syre-og tanninstruktur. En vellaget og veldig god vin. Drikk nå til 2027, til okse og lam. (93)

 

Musar Jeune 2011

Chateau Musar, Bekaa-dalen, Libanon #5892201, bestillingsutvalg, kr 164,90,-

Laget på Cinsault, Syrah og Cabernet Sauvignon. Gjæret i sement, lagret videre i 11 mnd. Tiltalende duft med moden rød og mørk bærfrukt, innslag av krydder. Flott struktur på smak, elegant med moden frukt, stram syre og lett tørre tanniner. Mye vin for pengene. Drikk nå til 2021, til okse og lam. (88)

 

 

Leave A Comment