ukens_vin_uke15_2014

Italiensk til Påskelammet

Prøv noen italienske viner til påskens lam!

 

Skal du tilberede lam i påsken bør du tenke på disse enkle retningslinjene ved valg av vin. Lammekjøttet er smaksrikt og fettrikt. Dette krever en vin med like mye smaksintensitet, godt med syre og middels innhold av tanniner for å gi en friskere munnfølelse, samtidig som fettet blir lettere å fordøye. Husk også at tilbehøret har mye å si – velg en vin som har like smaker og aromaer, og lik tyngde som retten i sin helhet. Uansett gjør det seg best med rødt fremfor hvitt, og det finnes mange spennende viner som kan utgjøre en himmelsk kombinasjon.

 

Familien Ioppa i Piemonte produserer god og rimelig vin som passer ypperlig til lam. Det er viktig for de å ta vare på miljøet og konsumentenes helse. De driver derfor økologisk og bruker kun produkter som har minimal innvirkning på omgivelsene. I kjelleren skjer all gjæring helt naturlig.

 

I 1964 kjøpte John Matta renessanseslottet Castello Vicchiomaggio med tilliggende bebyggelse og 130 hektar toscansk nedoverbakke på alle kanter. De beste 32 hektarene er beplantet med vindruer, resten er oliventrær og noe skog. Vinproduksjonen har århundrers tradisjon bak seg, og eiendommen er kjent siden etruskisk tid. Slottet er bygget på 1400-tallet på rester fra 600-tallet. I følge Leonardo da Vincis eget arkiv var det her han malte Mona Lisa. Samtidig har John Matta drevet vinproduksjonen helt opp i den italienske toppklassen. Både i 1997, 2002 og 2005 ble han kåret til Italias ”Winemaker Of The Year”

 

 

Ioppa Ghemme 2006

Ioppa, Ghemme, Piemonte, Italia #161801 bestillingsutvalg, kr 224,90,-

Steinfrukt, tre, fioler, tobakk og vanilje på duft. Moden, lett sødmefull frukt på smak kombinert med en bløt struktur. Saftig og god Ghemme med lang ettersmak. Drikk nå, til lam (87)

 

Agostivo Petri Chianti Classico Riserva 2010

Cast. Vicchiomaggio, Chianti Classico, Toscana, Italia #5010301 bestillingsutvalg, kr 209,90,-

Dufter steinfrukter, kirsebær, tre og tobakk. Saftig sursøt frukt på smak med stram syre og lett tørre tanniner. Nydelig bløt og saftig Chianti med integrert fat. Lang, fruktig utgang. Drikk nå, til lam. (86)

 

 

Leave A Comment