purcari_estate

Besøk hos Vinaria Purcari

Rike viner fra Europas fattigste land. Hvem vet hva fremtiden bringer?

 

Jeg skal ikke lyve. Førsteinntrykket mitt av Moldova er ikke det beste. Fra flyplassen tar vi taxi til hotellet vi skal bo på første natten. Jeg ser ivrig rundt meg, hvordan ser det ut i Europas fattigste land? – Blasse, solblekede reklameskilt, tvilsomme fastfood-sjapper, ihjellappede motorveier og grå, forfalne bygninger med tilfeldige innslag av knall oransje eller rosa hus og kirker. Men til bakgrunnen for turen – hvordan er vinen i Moldova?

 

Jeg hadde takket ja til å bli med på en vintur hvor vi skulle besøke Vinaria Purcari, som sies å være den beste vinprodusenten i Moldova. Etter en to timers kjøretur fra hovedstaden Chisinau ankommer vi vinprodusenten. Utenfor står fire-fem biler med bryllupspynt. Dette er tydeligvis et populært sted for Moldovske brudepar å fotograferes. Vi får omvisning både ute og inne, i produksjonslokalene, vinkjelleren, labratoriet og vinmarkene.

 

purcari_kjeller

 

I vinkjelleren, som er formet som et kors, viser guiden vår ivrig frem de eldste flaskene. De er ikke eldre enn fra 1947; grunnen til dette er at det ikke har vært noen tradisjon i landet for lagring av vin. Alle bygg som Purcari består av, bortsett fra vinkjelleren ble bygget i 2002. Her ligger også en ønskebrønn som ble til i 1827, sammen med resten av kjelleren. Etter omvisningen blir vi geleidet inn i spisesalen hvor det er dekket opp til vinsmaking. Vi får smake åtte av vinene.

 

purcari

 

I dag produserer Purcari rundt 1 million flasker årlig. Ca 60% av dette eksporteres. Det største eksportmarkedet deres er Romania, men de senere årene har de utvidet, og eksporterer nå til 26 land. Det har ikke alltid vært sånn. Grigore Meriacre, export manager for Purcari, forteller at en av de største utfordringene de står ovenfor er å markedsføre vinene. Å overbevise kunden om å kjøpe den første vinen, slik at de selv kan se at moldovsk vin er av kvalitet. Under Sovjet var Purcari den største leverandøren av vin til hele regimet. Toppvinene var til og med drukket av russiske tsarer og dronning Elizabeth.

 

Du finner de fleste av vinene på bestillingsutvalget til Vinmonopolet; de er ikke dyre, prøv selv og se hva du syns. Det er de verdt!

 

purcari2

 

Chardonnay de Purcari 2011

Vinaria Purcari, Moldova #453101 bestillingsutvalg, kr 139,70,-

Epler, sitrus, tropisk frukt og lett floral – enkel, ren og pen duft. Fyldig og rik på smak med moden fruktighet og en lett krydret utgang. Fin liten eiketouch. Middels lengde. Drikk nå, til hvit fisk og lyst kjøtt. (85)

 

Sauvignon de Purcari 2010

Vinaria Purcari, Moldova #453201 bestillingsutvalg, kr 139,70,-

Grønne epler, sitrus og stikkelsbær på duft. Også enkel og ren. Frisk og ren på smak, med konsentrert fruktighet, lett søtlig, og frisk utgang. Drikk nå, til skalldyr og salater. (83)

 

Pinot Noir de Purcari 2011

Vinaria Purcari, Moldova #452501 bestillingsutvalg, kr 139,70,-

Lys rubinrød. Floral duft med innslag av røde modne bær, anis og eik. Slank og fin på smak med moden fruktighet og en del sødme fra eiken. Litt i overkant med eik, men fortsatt en tiltalende Pinot Noir. God lengde. Drikk nå, til grillet svin. (85)

 

Merlot de Purcari 2011

Vinaria Purcari, Moldova #452201 bestillingsutvalg, kr 139,70,-

Plommer, røde bær og tomatstilk på duft, med et streif av krydder. Slank og bløt i munnen med sødmefull og konsentrert fruktighet. Sursøt frukt i utgangen. Drikk nå, til grillet kjøtt. (84)

 

Cabernet Sauvignon de Purcari 2011

Vinaria Purcari, Moldova #452601 bestillingsutvalg, kr 119,70,-

Ett år på eik. Intens rødlilla. Relativt grønn duft med aromaer av paprika, solbær og krydder. Rik og konsentrert på smak med moden, sødmefull frukt og lett tørre tanniner. Sursøt i utgangen. Drikk nå til 2015, til grillet lam eller okse. (85)

 

Rosu de Purcari 2008

Intens rødlilla. Laget på Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec. Lagret tre år på franske eikefat. Dufter paprika og solbærblader. Konsentrert, fyldig smak med en god dose eik og sødmefull frukt. Krydret, sursøt utgang. Drikk nå til 2018, til grillet kjøtt av okse eller lam. (85)

 

Negru de Purcari 2008

Vinaria Purcari, Moldova #446001 bestillingsutvalg, kr 179,30,-

Toppvinen til Purcari, laget på Cabernet Sauvignon og de lokale druesortene Saperavi og Rara Neagra, modnet tre år på eik. Dufter paprika, tre, anis og solbærbusk. Stoffrik og sødmefull med konsentrert frukt, en god dose eik her også. Krydret og lett bitter avslutning, god lengde. Drikk nå til 2020, til okse og lam, gjerne grillet. (86)

 

Icewine 2011

Laget på Muscat Ottonel og Traminer. Dufter hylleblomst, Muscat og eplemarmelade. Søt på smak, noe plump. Mangler syre, ikke helt balansert. Drikk nå, til fruktbaserte desserter. (79)

 

purcari_ute

 

Leave A Comment