ukens_vin_uke13_2014

Pinot Noir del III

Oregon er den fjerde største vinproduserende staten i USA, og i bunn og grunn er det Pinot Noir som har skyld i dette. 

 

Oregon nordvest i USA har omtrent 8000 hektar med vinmarker, hvorav 60 % av de er plantet med Pinot Noir. Druesorten anses å være statens «hoveddrue» og den gjør stor suksess på grunn av ypperlige dyrkningsforhold. Så gode viner produseres her at til og med burgunderne erkjenner fortreffeligheten til Pinot Noir fra Oregon.

 

De første ikke-innfødte bosetterne i Oregon begynte å ankomme på 1850-tallet, men de var mer interessert i beverskinn til å lage hatter, enn vinproduksjon. De første vinmakerne som dro hit på 1960-tallet for å dyrke Pinot startet derfor helt fra bunn av.

 

Willamette Valley er Oregons største og viktigste AVA (American Viticultural Area), som huser over 65% av Oregons vinmarker. Det var her David Lett fra Eyrie Vineyard plantet de første stokkene med Pinot Noir i 1965. Han hadde sett at klimaet og jordsmonnet var ideelt for dyrkning av Pinot, med kalde vintre, varme somre og spesielt dreneringsdyktige jordsmonn. Regionen består av gammel vulkansk og sedimentær havbunn, kledt med silt, grus og stein. Den mest vanlige typen av vulkansk jordsmonn her kalles Jory, og er såpass viktig i Oregon at det faktisk er statens offisielle (noe ingen andre stater har!). Jory produserer Pinot med lys bærfrukt og stor eleganse, som har gitt sammenligningsgrunnlag med de store vinene fra Côte de Beaune i Burgund.

 

 

Cloudline Pinot Noir 2012

Cloudline Cellars, Willamette Valley, Oregon, USA #1041701 bestillingsutvalg, kr 185,-

Røde bær, moreller, anis, krydderurter og tre på duft. Slank struktur med stram syre og bløte tanniner, kombinert med moden og lett sødmefull fruktighet. Syrefrisk og stram utgang med trekrydder i ettersmaken. Drikk nå, til kalv. (84)

 

Winfield Estate Prorietor’s Select Oregon Pinot Noir 2011

Winfield Estate, Willamette Valley, Oregon, USA #809401 bestillingsutvalg, kr 163,50,-

Tiltalende Pinot-duft med aromaer av røde bær, blomster, tre og anis. Slank og frisk på smak, moden og sødmefull fruktighet kombinert med tiltalende fattoner. Tørr utgang og lang, god ettersmak. Drikk nå, til kalv, sopp og svin. (86)

 

Comments
3 Responses to “Pinot Noir del III”
 1. Morten sier:

  Har nylig oppdaget siden din, og liker det jeg ser. Ser forøvrig du rangerer disse to pinotene slik jeg selv gjorde da jeg smakte dem. Jeg hadde dem forøvrig ved siden av de to som er/var tilgjengelig fra Johan Vineyards på samme tid. Har du smakt dem? Begge var bedre enn disse to syntes jeg den gangen.

 2. Morten sier:

  Kan for ordens skyld link til mine notater som skjedde i Vinforum-gruppen på Fjesboken: http://on.fb.me/1pnT3rG

  • Tina sier:

   Hei Morten! Så fint at du liker det du ser :)

   Jeg skriver etter forhåndsbestemt tema hvor jeg smaker det jeg får mulighet til hos de forskjellige importørene, og denne gangen fikk jeg ikke smakt vinene du nevner. Kjekt å lese notatene dine, jeg får oppsøke Johan Vineyards. Kanskje blir det en ny sak!

   Dessverre er vin fra USA kraftig underrepresentert i Norge…

Leave A Comment