ukens_vin_uke12_2014

Pinot Noir del II

På grunn av gode vindyrkingsforhold og dyktige vinmakere kan Pinot fra Tyskland konkurrere med de beste Pinot fra hele verden.

 

I Tyskland har Pinot Noir fått navnet Spätburgunder, og her har druesorten hatt et økende potensiale de siste årene. Dette skyldes delvis klimaendringene som har bidratt til at druene som tidligere ikke ble fullt modne nå blir det, men også en ny generasjon av vinbønder med vilje og ferdighet til å lage god Spätburgunder. Beplantningen av vinmarker med Spätburgunder har derfor skutt fart de siste årene, og vinene blir bedre og bedre.

 

Kloster Eberbach har i nesten 900 år vært et viktig kulturelt vinsenter for både Tyskland og Rheingau. Klosteret ble grunnlagt helt tilbake i 1136, og det var her Cistercinsermunkene i middelalderen skapte seg et navn for å produsere noen av Tysklands, og Europas, beste viner. I dag er Kloster Eberbach fortsatt Rheingaus kulturelle vinsenter, som basestasjon for Rheingaus vinsamfunn og det tyske vinakademiet.

 

Georg Breuer har produsert vin i Rheingau siden tidlig 1900-tallet. Vingården som i hovedsak produserer Riesling lager også en fantastisk god Spätburgunder. Filosofien er å bruke fullt modne druer og lav avkastning, noe som er meget viktig for å lage god vin av denne druesorten.

 

 

Kloster Eberbach Assmannshäuser Höllenberg Spätburgunder Trocken 2011

Kloster Eberbach, Rheingau, Tyskland #449601 bestillingsutvalg, kr 229,-

Lys høyrød. Dufter jordbær, moreller, noe jordlig og et hint av blomster. Slank og frisk på struktur med god syre og så vidt merkbare, bløte tanniner. Slank, delikat og moden frukt med tørr utgang. Drikk nå, til lyst kjøtt og sopp. Bør luftes et par timer før servering. (88)

 

Breuer Spätburgunder B 2005

Georg Breuer, Rheingau, Tyskland #5718001 bestillingsutvalg, kr 398,-

Høyrød med antydning til oransje kant. Dufter moreller og kirsebær med innslag av tre, krydderurter og noe jordlig. Meget tiltalende duft. Saftig og frisk på smak med leskende, moden frukt, kombinert med stram syre og bløte tanniner. Syrefrisk og lett tørr i utgangen, noe sjenerende alkohol (14,5), men fortsatt en veldig god Spätburgunder. Lang, god ettersmak. Drikk nå, til kalv, vilt og kjøttgryter. (88)

 

 

Leave A Comment