ukens_vin_uke11_2014

Pinot Noir del I

De neste tre spaltene vil omhandle en personlig favoritt – og polets fagtema i mars og april; Pinot Noir. Først ut er Pinot fra dens hjemland.

 

Pinot Noir har blitt spredd av vegetativ reproduksjon i flere hundre år, noe som har gitt den nok av tid til å mutere. Dette forklarer det enorme mangfoldet av Pinot-kloner som finnes, med over 1000 registrerte. Det er også etablert at Pinot sammen med Gouais Blanc er foreldrene til flere mer enn 21 druesorter, blant de; Chardonnay, Aligoté og Gamay Noir.

 

Louis Jadot er en enorm vinprodusent sentrert i Beaune i Burgund. Mange forbinder store kooperativer som dette med dårlig kvalitet, men det er ikke tilfellet her. Vinhuset ble etablert i 1859, og siden dette har Louis Jadot utviklet seg til å bli et av de største og beste kooperativene i verden.

 

Jadot produserer rene og rimelige burgundere i alle klasser, som kan være en fin introduksjon til gode og «korrekte» viner fra dette området. Filosofien er å bruke sunne druer med minimal intervensjon i kjelleren – vinene skal i størst mulig grad få «lage seg selv». Her presenterer jeg to gode rødviner fra Jadot på Premier Cru-nivå. Theurons 1er Cru er en blanding av druer fra flere vinmarksparseller på 1er Cru-nivå, mens Clos des Ormes’ druemateriale kommer fra 1er Cruvinmarken ved samme navn.

 

 

Jadot Beaune Theurons 1er Cru 2009

Loius Jadot, Beaune, Bourgogne, Frankrike #5094801, bestillingsutvalg, kr 299,-

Frisk og ren nese med aromaer av moreller, kirsebær, lakris og tre. Slank og leskende på smak med moden bærfruktighet og pene kryddertoner. Balansert og lett tørr utgang med saftig, fruktig ettersmak. Drikk nå, til lyst kjøtt og ost. (87)

 

Jadot Morey-Saint-Denis 1er Cru Clos des Ormes 2010

Louis Jadot, Morey-Saint-Denis, Bourgogne, Frankrike #1144101, basis kategori 5, kr 389,90,-

360 flasker flasker til Norge. Dufter moreller, røde bær, fioler, mineraler og tre. Kompleks og tiltalende duft. Slank og frisk på smak med fin mineralitet, fersk frukt og stram syre. Nydelig struktur med pen dose eik. Lett tørr utgang, lang og deilig ettersmak. Drikk nå til 2018, til kalv og sopp. (89)

 

Leave A Comment