ukens_vin_uke9_2014

Økologisk fra Bardolino

Pizza er Vinmonopolets mattema i mars og april – med dette lanseres noen italienske godbiter fra et undervurdert område i Veneto.

 

Bardolino er et underområde i Veneto, som ligger i vakre omgivelser langs Gardasjøens sørøstlige bredder. Her produseres det lette og ukompliserte rødviner i lik stil som dens mer kjente nabo, Valpolicella. Druesortene som benyttes er de samme – Corvina, Rondinella og Molinara. Disse tre druesortene utgjør en Bardolino, hvor Corvina bidrar med kropp og struktur, Rondinella med farge, mens Molinara tilfører syre og den karakteristiske lille bitterheten som både Valpolicella og Bardolino er kjent for. Tradisjonelt blir disse tre druesortene plantet i en og samme vinmark, for deretter å bli vinifisert sammen. Ettersom de forskjellige druesortene har ulik modningsgrad kan dette føre til ubalanse i vinen. Derfor har flere kvalitetsbevisste produsenter nå begynt å dyrke druesortene i separate vinmarker, istedetfor en såkalt «field-blend». Samtidig har avkastningene blitt lavere, og fokuset er større på kvalitetsdruen Corvina.

 

Gino Fasoli forteller en historie om et vineri med dype røtter i Verona og Veneto. Siden 1925 har de produsert vin, og siden 1984 har de dyrket økologisk. Etter litt over 20 år med økologisk dyrking erfarte de at et sunt miljø gir god frukt – derfor tok de steget videre, og siden 2006 har de lagd vin etter biodynamiske prinsipper.

 

Matilde Poggi ved Le Fraghe lager vin i Cavaion Veronese, i hjertet av Barolinos produksjonssone. Hennes første vin var av årgangen 1984, og før dette hadde Matilde kun solgt druematerialet sitt. Under oppstarten ble vinene hennes til ved eksperimentering med drueblandinger, druesorter og oppbindingsmetoder. Som et resultat har nå Le Farghe 28 hektar med vinmarker, hvor hovedfokuset er på Corvina. Vinene er økologisk dyrket og målet er å lage kvalitetsviner med respekt for, og konservering, av omgivelsene.

 

La Corte del Pozzo Bardolino 2012

Gino Fasoli, Veneto, Italia #5225201, basis kategori 4, kr 125,50,-

Økologisk dyrket, laget på 65% Corvina, 30% Rondinella og 5% Molinara. Tre, mørke bær, steinfrukt, lakris og bittermandel på duft. Slank og frisk på smak med fin moden frukt. Lett bitter og syrefrisk utgang. Drikk nå, til pizza og pasta. (86)

 

Le Fraghe Bardolino 2012

Le Fraghe, Veneto, Italia #5292101, basis kategori 6, kr 134,60,-

Laget på Corvina og Rondinella. Krydderurter, moden steinfrukt og jordbærsyltetøy på duft. Lett jordbærsyltetøy også på smak med moden frukt og fin struktur. Slank og frisk med tiltalende kryddertoner. Lette tanniner i utgangen. Drikk nå, til pizza, pasta og lette kjøttretter. (86)

 

Leave A Comment