ukens_vin_uke7_2014

Spanske sjarmører

Bodegas Altanza i Rioja produserer Tempranillo i tradisjonell, rustikk og sjarmerende stil.

 

Rioja er kjent for en lang og variert vinmakingshistorie. Det hele startet med de første føniske bosetterne i det 11. århundre før Kristus, som antalgelig dyrket vindruer. Men som med de fleste andre europeiske vindistriktene var det romerne som plantet store deler av vinmarkene i Rioja og tok vindyrkingen til et nytt nivå.

 

Etter romerne vokste Riojas vinindustri gjennom de mange munkeklostre som ble grunnlagt for å slukke tørsten til reisende pilegrimer. Gjennom middelalderen tok tusenvis av pilegrimer turen gjennom Rioja på sin reise til Santiago de Compostela i Galicia, og frem til slutten av 1700-tallet ble det meste av vinen konsumert av disse, og de lokale. I 1780-årene dro Don Manuel Quintado til Bordeaux for å lære nye vinmakingsteknikker. Da han vendte nesen tilbake til Spania introduserte han bruk av eikefat, noe som dramatisk økte holdbarheten på vinene, som igjen økte eksport-potensialet. Snart fikk Rioja et større eksportmarked, og de sendte vin helt til sør-Amerika.

 

Da Phylloxera-lusen slo til i Bordeaux i 1863 reiste mange franske vinmakere til Spania for å fortsette å produsere vin mens deres egne vinstokker i Frankrike led den sakte død. Dette resulterte i en enorm vekst for vinindustrien i Rioja helt frem til området omsider selv ble rammet av lusen i 1890-årene. Etter årevis med replanting og andre tilbakesettere for vinindustrien, hadde Rioja ved overgangen til det 20. århundre etablert seg som det beste vindistriktet i Spania – noe Rioja diskuterbart fremdeles er i dag.

 

Bodegas Altanza ble etablert i 1998 av en gruppe businessmenn, med mål om å produsere vin av høy kvalitet, til en lav pris. De ivaretar og benytter seg av tradisjonelle vinmakingsmetoder, samtidig som de tar til seg det nyeste av moderne teknikker.

 

Lealtanza Crianza 2010

Bodegas Altanza, Rioja, Spania #5687401 bestilling, kr 149,90,-

Lys høyrød med god dybde. Steinfrukt, tre, vanilje og tobakk på duft. Sødmefull og rik fruktighet med nydelige kryddertoner i utgangen. Saftig og slank med lett tørre tanniner. God lengde. Drikk nå, til lam. (88)

 

Lealtanza Reserva 2005

Bodegas Altanza, Rioja, Spania #5812401 bestilling, kr 184,90,-

Middels dyp høyrød med noe oransje kant. Steinfrukter, tre, tobakk og tørket frukt på duft. Sødmefull, tørket fruktighet med masse delikate kryddertoner. Tørr og lett trepreget utgang. Drikk nå til 2016, til lam. (87)

Leave A Comment