ukens_vin_uke5_2014

Rødt fra Languedoc

Blant Languedocs mange middelmådige viner finnes det noen skikkelige godbiter i bestillingsutvalget.

De første vinstokkene i Languedoc ble plantet rundt år 125 før Kristus, og kanskje til og med tidligere. Sammen med deler av Provence er disse de eldste plantede vinmarkene i Frankrike. Languedoc står for hele en tredjedel av Frankrikes totale vinproduksjon, og er i lyset av dette kjent for masseproduksjon av billige viner. Regionen domineres av store kooperativer som fokuserer på kvantitet, men heldigvis finnes det her også dedikerte vinbønder som produserer vin i en mindre skala, med fokus på kvalitet, samtidig som naturen ivaretas.

 

I hjertet av Languedoc holder Thierry Navarre til, som er tredje generasjons vinmaker på Domaine Navarre. Vingården består av 12 hektar med terrasserte vinmarker hvor krydderurter og andre vekster får vokse vilt blant vinstokkene. Thierry har stor respekt for naturen og dens sykluser – ingen kjemiske preparater tillates, og druene håndplukkes under innhøsting. Cuvée Olivier er laget på Syrah, Grenache og Mourvedre, og er oppkalt etter Thierry og hans kone, Mirielle, sin sønn. Cuvée Olivier regnes som vingårdens toppvin.

 

Val Auclair driver økologisk vinproduksjon i Corbiéres. Vinmarkene ligger på ett av de høyeste punktene i området og her dyrkes gamle vinstokker med Grenache, Carignan og Syrah, samt eldre og tradisjonelle druesorter som Alicante og Macabeu. Denis er eieren og står for forretningene, mens Séb jobber mest i vinmarkene. De har ikke holdt på lenge, men etter en periode med eksperimentering av ulike cuvéer og bruk av fat, har porteføljen stabilisert seg. 2008-årgangen av Les Barras ble lagret i 4 måneder på brukte barriques, mens 2009-årgangen av Les Barras ble laget helt uten fat.

 

Les Barras 2012

Domaine Val Auclair, Languedoc, Languedoc-Roussillon, Frankrike #9378801 bestilling, kr 156,90,-

Middels høyrød med noe dybde. Dufter krydderurter, røde friske bær og blomster. Saftig, slank og frisk på smak med lett sødmefull frukt og pene kryddertoner. Lite tanniner og god syrestruktur. Lett bitter utgang. Drikk nå, til kalv. (87)

 

Dom. Navarre Olivier 2009

Domaine Navarre, Saint-Chinian, Languedoc-Roussillon, Frankrike #9504301 bestilling, kr 199,90,-

Laget på Carignan og Syrah. Middels dyp høyrød med antydning til oransje kanter. Dufter blomster, lær og plommer med et hint av tre. Nydelig struktur på smak med moden frukt og gode kryddertoner. Lett tørre tanniner og flott syrestruktur. Tørr utgang med en lang og krydret ettersmak. Drikk nå til 2019, til lam og rødt kjøtt. (90)

Leave A Comment