ukens_vin_uke4_2014

Skreiviner

Det klassiske følget til skrei har lenge vært rød Bordeaux. Her er noen gode alternativer.

 

Lofotfisket er det viktigste sesongfisket etter torsk i Norge. Det starter normalt i slutten av januar og varer et stykke ut i april. I denne perioden kommer torsken fra nordlige farvann for å gyte. Lofotfisket har i lang tid vært berømt og sies å ha røtter 6000 år tilbake i tid, ut ifra arkeologiske funn.

 

Tradisjonen med å drikke rødvin til skreien stammer også langt tilbake i tid. For over hundre år siden var torsk og skrei godt representert i store festmiddager. Kjøpsmenn, skipsredere og «det gode selskap» tenkte at man skulle kombinere det beste med det beste, og det skulle ikke spares på noe. Fiskemiddag var noe av det beste man kunne få, og det samme var rødvin fra Bordeaux. Dette var et såpass vellykket samspill at det ble en tradisjon.

 

Til vanlig går ikke rødvin godt til fiskeretter. Unntaket er med torsken, og dette er på grunn av at den er mager og proteinene i fiskekjøttet er bygget opp på en litt annen måte enn i annen fisk. Tross tradisjonen med rød bordeaux er det mange andre gode, og kanskje bedre vinvalg til skreien – for eksempel en frisk Barbera fra Piemonte, en saftig og lett Valpolicella fra Veneto eller en ung og pent eiket Pinot Noir fra Burgund eller New Zealand. Serveres fisken med lever er rødvin dog ikke å anbefale. Rogn og lever vil tørke ut mye vin, og god fruktighet er da viktig. Derfor kan det egne seg bedre med en frisk, ung hvitvin. Man kan for eksempel drikke en fyldig Riesling fra Tyskland, Grüner Veltliner fra Østerrike eller en Chardonnay fra sør-Frankrike eller Chablis. Her er to av de vinene jeg liker best til skreien.

 

The Crossings Pinot Noir 2012

The Crossings Estate, Marlborough, New Zealand #576501 basis, kr 151,10,- 

Lys høyrød. Dufter røde bær, blomster og moreller med et hint av anis. Frisk og slank på smak med fersk frukt og delikate krydder -og fattoner. Krydret og frisk utgang, god lengde. Drikk nå til 2015, til skrei. (86)

 

Hirtzberger Rotes Tor Grüner Veltliner Federspiel 2011

Weingut Franz Hirtzberger, Wachau, Østerrike #522801 bestilling, kr 219,-

Lys strågul med noe dybde. Meget tiltalende og lett moden frukt på duft med aromaer av fersken, mineraler, sitrus og honning. Konsentrert, nydelig Grüner Veltliner med frisk syre og konsentrert og moden frukt. Mineralsk utgang, lang. Drikk nå til 2016, til skrei. (90)

 

Leave A Comment