ukens_vin_uke3_2014

Vinterlige Rhôneviner

Av Vinmonopolets 41 rødvinsnyheter i januar er disse Rhônevinene to av de beste kjøpene.

Côtes du Rhône Villages Cairanne er en appellasjon i Sør-Frankrike for hvite, røde og rosa kvalitetsviner. Cairanne er en av rundt 20 village-appellasjoner i området, og er kjent for å produsere viner av høy kvalitet som er særegne for den regionale stilen. Cairanne ligger øst for Orange, med kort avstand til bredden av Rhôneelven. Klimaet her er middelhavsaktig med varme, tørre somre som gir et utmerket modningspotensiale for Grenache og Mourvedre. Disse to druesortene finner man sjeldent nord for Montelimar, som markerer grensen mellom Nord-Rhône og det varmere Sør-Rhône. Syrah, på den andre siden, foretrekker kjøligere klima, og er hoveddruen i Nord-Rhônes appellasjoner.

 

Èric Texier produserer vin fra tre franske vindistrikter – Nord-Rhône, Sør-Rhône og Mâconnais. Èric streber etter å produsere kvalitetsviner som uttrykker druenes voksested, med fokus på å lage mest mulig naturlig vin. Dette innebærer for Èric sin del minst mulig intervensjon både i vinmark og kjeller. Blant hans 20 viner er nå hans rimelige og fantastisk gode Cairanne i basisutvalget. Druene er håndplukkede, gjæren er naturlig, og vinen er tappet ufiltrert.

 

Lenger nord produserer Guy Farge vin i Saint-Joseph. Appellasjonen er den største i Nord-Rhône, og her produseres røde og hvite viner. Syrah er hoveddruen bak rødvinene, som med resten av Nord-Rhône. Guy Farge har vinmarker i Saint-Joseph, Saint-Peray og Cornas. Han er sett på som en av de nye up-and-coming vinmakerne i Rhône – Guy pleide nemlig å selge sine druer til kooperativer, men siden 2007 har han laget sin egen vin. Iløpet av disse årene har vinene gått gjennom en stabil forbedring, og i årene fremover kan vi antagelig vente enda bedre viner fra Guy Farge.

 

Texier Cairanne 2011

Èric Texier, Cairanne, Frankrike #948001, basis, kr 143,60,-

Laget på Grenache, Mourvedre og Syrah. Dufter krydder, mørke bær og røde bær med et innslag av blomster. Rik og lett sødmefull frukt på smak med et streif av kryddertoner. Fin balanse med integrerte tanniner, tørr utgang. Drikk nå, til lette kjøttretter. (87)

 

Farge Saint Joseph Terre de Granit 2011

Guy Farge, Saint-Joseph, Rhòne, Frankrike #752701, kr 208,50,-

Tiltalende duft med aromaer av bjørnebær, mørke bær, furunål, skogbunn og andre krydder. Konsentrert og rik fruktighet på smak kombinert med lett tørre tanniner. Saftig og leskende utgang. Drikk nå til 2016, til storvilt. (89)

 

Leave A Comment