ukens_vin_uke1_2014

Sicilianske spesialiteter

På Sicilia lager Arianna Occhipinti sjarmerende viner på lokale druesorter.

Siciliansk vin har kommet en lang vei siden den spede begynnelse noen århundrer før Kristus. Det er et vindistrikt i rivende utvikling, med mange unge og ambisiøse vinmakere. Arianna Occhipinti er en av de unge lovende, og hun lager vin i Vittoria, sør på Sicilia.

 

Kun 30 år gammel er Arianna Occhipinti en velkjent vinmaker med sin egen selvbiografi. ¨Natural Woman¨ heter boken, som omhandler hennes tilnærming til vinproduksjon – så naturlig som mulig fra vinstokk til flaske. Arianna sin onkel Giusto er vinmaker hos COS, en av pionerene som på 1990-tallet var med på å løfte kvaliteten og ryktet til siciliansk vin. Et år tok han henne med på en av verdens største årlige vinmesser i Verona, og etter dette var veien kort til en utdannelse innen faget. På skolen lærte ønologistudentene hvordan man lager industrielle og manipulerte viner, noe Arianna fort bestemte seg for å gå imot. Ved hjelp av eksperimentering med gamle teknikker, naturlig gjær og lite svovel har Arianna sine viner blitt internasjonalt anerkjent. Bare 21 år gammel, i 2004, lanserte hun sin første vin, laget på den lokale druesorten Il Frappato.

 

Frappato er en blå druesort som sies å ha sitt opphav på Vittoria på Sicilia. Vinene som produseres på denne druesorten er typisk friske og saftige med godt fruktighet. Denne beskrivelsen passer godt med Occhipintis Il Frappato, som er en nydelig utgave av denne druesorten. Nero d’Avola er en annen druesort med opphav i Sicilia, som historisk sett har produsert dårlige viner. Samtidig er den også er druesorten bak noen av Sicilias beste viner. Vellaget er vin på Nero d’Avola mørk med høy syre og moderat tannininnhold.

 

Occhipinti SP 68 Nero d’Avola e Frappato 2011

Azienda Agricola Arianna Occhipinti, Sicilia, Italia #5873201 basis, kr 184,90,-

Laget på en blanding av 60% Frappato og 40% Nero d’Avola. Lys rødlilla. Friske røde bær, kirsebær, anis og blomster på duft. Slank, frisk og mineralsk på smak med god syrestruktur og fersk frukt. Frisk utgang. Drikk nå, til kalv eller svin.

 

Occhipinti Il Frappato 2011

Azienda Agricola Arianna Occhipinti, Sicilia, Italia #4893501 bestilling, kr 244,90,-

Lys høyrød. Dufter blomster, røde bær, plommer og krydderurter. Fersk, konsentrert frukt på smak med lette tanniner og fin syre. Mineralsk og lett krydret utgang, god lengde. Nydelig vin med flott struktur. Drikk nå til 2015, til lyst kjøtt og grillet kjøtt.

Leave A Comment