raveneau_artikkelbilde1

Kongen av Chablis

Under en studietur til Bourgogne i sommer fikk jeg besøke domainet François Raveneau. Vinene er overlegne i Chablis.

François Raveneau er en liten familiebedrift som ligger midt i den lille, sjarmerende byen Chablis. Det ble startet opp i etterkrigstiden, i 1948, av François Raveneau, da han konsoliderte hans og sin kones vinmarksparseller. På grunn av andre verdenskrig og stor konkurranse fra resten av Frankrike var vinmarkene i Chablis lavt priset. François klarte dermed å sikre seg noen av de beste parsellene i Chablis. Siden har Raveneaus viner blitt viden kjent for evnen til å uttrykke terroir. Sønnene Jean-Marie og Bernard tok over etter François, og nå er Bernards datter fullt involvert i kjellerarbeidet.

Etter å ha hilst på Bernard og datteren Isabelle blir vi geleidet ned i kjelleren hvor vi får smake fatprøver fra 2012-årgangen. Bernard snakker ikke engelsk, så det er Isabelle som tar seg av pratingen.

ravenerau_artikkelbilde2

Isabelle forteller at hun studerte business og jobbet en periode i England før hun bestemte seg for å gå i farens fotspor. Etter endte ønologi-studier startet hun å jobbe i vineriet. Bernard og Isabelle samarbeider nå om kjellerarbeidet. «Men det er fortsatt far som er sjef», fastslår Isabelle.

Broren til Bernard, Jean-Marie, ser etter vinmarkene. Isabelle forklarer videre at vinmarksarbeidet er meget viktig for å få et godt sluttresultat, og at de derfor har åtte fulltidsansatte vinmarksarbeidere.

– Hva er hemmeligheten deres?

«Å jobbe godt i vinmarkene er vesentlig, man må ha sunne druer og velge riktig innhøstingspunkt. Det er vel egentlig ingen hemmelighet» smiler Isabelle mens hun trekker lett på skuldrene.

– Vil du ta over etter faren og onkelen din?

«Jeg har sett at samarbeidet mellom pappa og Jean-Marie har gått veldig bra, så jeg kunne tenke meg å ta over med noen, kanskje kusinen min».

Foreløpig er ikke sikkert hvem som vil drive domainet videre med henne, men Isabelle forsikrer oss til slutt om at hun vil drive Raveneau videre i samme stil.

 

Chablis Village 2012 (fatprøve)

Floral med epler og sitrus, lett mineralsk på duft. Konsentrert med en rik frukt, stram syre og mineralsk utgang. Veldig pent laget.

 

Chablis 1er Cru Fôrets 2012 (fatprøve)

Frisk zesty og floral duft med innslag av epler og et lite hint av mineraler. Stram syre på smak og konsentrert med slank frukt. Mineralsk og frisk utgang, lang ettersmak. Stram stil.

 

Chablis Butteaux 2012 (fatprøve)

Floral og mineral duft med innslag av lime og grønne epler. Ren og pen duft. Ytterst mineralsk og stram på smak med slank frukt. Nydelig mineralsk karakter med noe røyk. God lengde.

 

Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre 2012 (fatprøve)

Kompleks og tiltalende duft med masse mineralske toner, grønne epler, sitrus og et hint av blomster. Konsentrert, fyldig vin med stor kropp. Slank, elegant frukt. Mineralsk og fruktig utgang, lang.

 

Chablis Grand Cru Blanchot 2012 (fatprøve)

Frisk og fruktig duft med epler, sitrus og mineraler. Konsentrert og fyldig frukt i inngangen, utvikler med masse mineraler, og stram syrestruktur. Flott og kompleks Chablis, meget stram.

 

Chablis Grand Cru Valmur 2012 (fatprøve)

Intens, nydelig og tiltalende duft med sitrus, lime, epler og mineraler. Mer på den fruktige siden på smak, med slankere stil enn Blanchot. Mineralsk utgang.

 

Chablis Grand Cru Les Clos 2012 (fatprøve)

Lukket på duft. Aromaer av mineraler og kjølig frukt. Stor vin med en flott syrestruktur, slank frisk og mineralsk utgang. Uhyre balansert. Konsentrert, god lengde.

 

Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre 2011

Fin strågul farge. Nydelig duft med aromaer av mineraler, sitrus, epler, blomster og et lite hint av tre. Kompleks og åpen duft. Konsentrert frukt, pen mineralitet og en flott syrestruktur som ikke er like stram som 2012. LANG ettersmak. 93p

 

Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre 2010

Floral duft med masse mineraler, sitrus, voks og epler. Mineralsk smak, velig tiltalende. Slank frukt og lang mineralsk utgang. Uhyre strukturert med nydelige minerale toner som varer utrolig lenge i munnen. 20 år+. 95p

 

Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre 2009

Mineralsk duft med epler og tre. Et hint floral. Konsentrert og rik med stor fylde, mineralsk smak og en fin, rund fruktkarakter. Lang utgang. Balansert og strukturert til 100. 94p

 

Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre 2008

Nydelig fruktighet på duft med en del mineraler. Innslag av vanilje, tre og voks. Mineralsk på smak, slank frukt, nydelig struktur og stram syre. Lang røykete og noe nøttete utgang. Noe lukket nå. Drikk 2015-2022. 95p

 

Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre 1998

Gyllen strågul og intens farge. Åpen, tiltalende duft med moden frukt, voks, mineraler og sitrus. Kompleks og utviklet duft. Konsentrert med en fyldig frukt, uttalte mineraler, stor kropp og balanserende syre. Lang og lengre enn lengst. Fortsatt ung, drikk nå til 2022. Helt nydelig moden vin. 95p

 

Chablis Grand Cru Les Clos 1978

Intens gyllen strågul. Frisk, tiltalende og lett søtlig duft med aromaer av voks, mineraler og moden gul frukt. Moden også på smak, fortsatt frisk og med god syre. Lang, mineralsk utgang. Fantastisk opplevelse! 93p

raveneau_artikkelbilde3

Comments
2 Responses to “Kongen av Chablis”
  1. Katja sier:

    Veldig spennende lesing :) Dit vil jeg!!

  2. RobertPt sier:

    Takk for interessant informasjon

Leave A Comment