ukens_vin_uke48

Nydelige naturviner

De mye omtalte naturvinene som stadig dukker opp er kanskje det nærmeste vi kommer vin i dens opprinnelige form.

Naturvin er i vinden som aldri før. I Italia og Frankrike går stadig flere over til naturvinsproduksjon, og produsenter over hele verden følger etter. Naturvinmakerne er imot konvensjonell vinproduksjon og manipulering av vin. Generelt kan vi si at naturvin må være, ja, 100% naturlig – uten tilsatte sulfitter, gjærkulturer og andre stoffer. Det finnes også de produsenter som lager naturlig vin, kun med en liten dose sulfitt før tapping, for å forhindre oksidasjon og for å gjøre vinen mer stabil. I og med at sulfitt oppstår naturlig under gjæring vil mange se på dette som ¨lov¨.

I konvensjonell vinproduksjon er det sjokkerende mange stoffer som er lov å tilsette. EUs regler tillater vinmakere å bruke rundt 60 forskjellige tilsetningsstoffer. I tillegg er det en hel rekke midler som er tillatt å benytte seg av i vinmarkene. Det blir stadig forsket på om ulike midler finnes i den ferdige vinen, og i en ny fransk studie på EXCELL labratoriet i Bordeaux viser det seg at så mange som 90% av de 300 vinene som ble forsket på inneholdt spor av plantevernmidler. Selv om tilsetningsstoffer kan være med på å skape ¨korrekte¨ og balanserte viner, har dette tillatt en bølge der verdens viner blir likere og likere, uten særpreg fra voksestedet sitt. På den andre siden vil mange påstå at nettopp voksestedet til druene vil overskygges av en eller annen «feil» i naturvin. Selv er jeg begeistret for naturvin, og synes flere burde utforske denne delen av vinverdenen.

Château Cambon i Beaujolais og La Réserve d’O i Languedoc lager vin etter biodynamiske prinsipper, bruker ingen tilsetningsstoffer og vinene får gjære naturlig. Chateau Cambon 2012 er kun tilsatt en liten mengde sulfitter før tapping, mens SansSoo 2012 er 100% naturlig.

 

La Réserve d’O SansSoo 2012

La Réserve d’O, Languedoc-Roussillon, Frankrike #496401 bestilling, kr 165,90,-

Dufter modne mørke bær, plommer, brent sukker og urter. Meget frisk på smak med konsentrert og moden fruktighet. Mineralsk og lett krydret utgang, lang tiltalende ettersmak. Drikk nå, til kjøtt med søtt tilbehør.

 

Château Cambon 2012

Château Cambon, Beaujolais, Frankrike #753201 bestilling, kr 159,90,-

50 år gamle vinstokker. Røde bær, blomster, urter og anis på duft. Slank og frisk på smak med saftig frukt og en tiltalende mineralitet. Bløte tanniner og stram syre. Meget frisk utgang. Drikk nå, til kalkun eller juletorsken. Nydelig!

Leave A Comment